Inicialna vzpostavitev poenotenih podatkov o parkiriščih za občine - vabilo na predstavitev in usposabljanje

9. oktobra 2024

Inicialna vzpostavitev poenotenih podatkov o parkiriščih za občine - vabilo na predstavitev in usposabljanje

Ob pripravi Nacionalnega energetskega podnebnega načrta podatki za prometni model kažejo, da približno dve tretjini prevoženih kilometrov z osebnimi vozili odpade na poti, ki se začnejo ali končajo v mestni občini. Zaradi močne dnevne mobilnosti med občinami in velike odvisnosti od osebnih avtomobilov je zato upravljanje parkiranja v Sloveniji, še posebej v mestnih občinah, ključnega pomena, saj se skoraj vsaka vožnja z avtomobilom začne in konča na parkirnem mestu. Zato z upravljanjem parkiranja hkrati lahko upravljamo s privlačnostjo uporabe avtomobila ter posledično vplivamo na upravljanje prometnih zastojev. Parkirna politika tako predstavlja pomemben del mozaika celostnega prometnega načrtovanja, ki vpliva na kakovost bivanja v mestih, na lokalno gospodarstvo in na privlačnost mest za prebivalce in obiskovalce.  V letu 2023 smo zato na ministrstvu pripravili Nacionalne smernice za izdelavo NIPP in hkrati smo razvili digitalno orodje, nacionalno parkirno platformo SIPARK, za učinkovito vzpostavitev in vzdrževanje evidence parkirnih površin oz. popis (in digitalizacija evidence) vseh parkirnih mest na ozemlju določene občine in možnost analize izvajanja ukrepov parkirne politike.

Hkrati Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS) izvaja projekt nadgradnje Zbirnega katastra gospodarske javne infrastrukture (ZK GJI) z gradbeno inženirskimi objekti (GIO) med katerimi so tudi samostojna parkirišča, ki se bodo v prihodnje vodila v ZK GJI. Da bi evidentiranje GIO bilo čim hitrejše in racionalno, je GURS izvedel poglobljeno analizo možnih virov podatkov in identificiral podatke poseljenih zemljišč (del Evidence stavbnih zemljišč), kjer se že vodijo tudi območja samostojnih parkirišč.

Da bi občinam čim bolj olajšali delo, bodo v parkirni platformi SIPARK vneseni podatki samostojnih parkirišč, katere bo posamezna občina na svojem območju pregledala, preverila in po potrebi dopolnila z manjkajočimi atributi in slednje potrdila. Občina bo tako na zelo hiter in učinkovit način uredila trenutno stanje samostojnih parkirišč na svojem območju v platformi SIPARK, ki se bodo inicialno po uradni dolžnosti vpisala tudi v ZK GJI.

Predstavnike občin vabimo na predstavitev in usposabljanje za uporabo parkirne platforme SIPARK. Usposabljanje bo predvidoma trajalo 4 ure. Za potrebe praktičnega izvajanja usposabljanja prosimo, da udeleženci s seboj prinesejo prenosni računalnik. Vabimo vas, da predstavnik občine, ki se bo usposabljanja udeležil, svojo prijavo zabeleži na spodnji povezavi najkasneje do četrtka, 17. oktobra 2024. Po opravljeni prijavi bodo prijavljeni udeleženci prejeli gradivo za usposabljanje in dodatna navodila vezano na usposabljanje.

Slika6.png

Povezava do prijave:

https://www.1ka.si/prijavnica-sipark

Za dodatne informacije se lahko obrnete na gospo Stašo Kraljič z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (stasa.kraljic@gov.si) ali gospo Darjo Tibaut z Geodetske uprave RS (darja.tibaut@gov.si).

Vnos podatkov parkirišč v parkirno platformo SIPARK bodo v pomoč tako prometnim kot prostorskim načrtovalcem, zato se veselimo vaše udeležbe.

Slika4.png

Avtor slike: Jernej Zajec

Loader