Podprimo otroke – Pešbus in Bicivlak vabita!

29. avgusta 2024

Podprimo otroke – Pešbus in Bicivlak vabita!

Aktivna hoja v šolo peš, s kolesom ali skirojem otrokom zagotavlja vsakodnevno telesno dejavnost in pozitivno vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje. Prispeva tudi k razvoju zdravih življenjskih in potovalnih navad. Raziskave dokazujejo, da se te v večji meri ohranjajo pri posameznikih, ki so kot otroci v šolo potovali aktivno, kot pri tistih, ki so jih vozil z avtomobilom.

Aktivna in samostojna hoja v šolo spodbujata tudi otrokov osebnostni in socialni razvoj, prispevata k povezovanju z drugimi v lokalnem prostoru in prometu ter krepita razvoj samostojnosti, odgovornosti in samozavesti.

V programu Aktivno v šolo in zdravo mesto tudi letos ob začetku šolskega leta vabijo starše, šole in občine, da svojim šolarjem omogočijo aktivno hojo v šolo. Posebej spodbujajo vse, da za najmlajše organizirajo Pešbus in/ali Bicivlak, po možnosti z rednim urnikom preko celotnega šolskega leta. Aktivnost je že preizkusilo več kot 150 slovenskih šol.

Analize programa kažejo, da si pri nas velika večina otrok želi v šolo hoditi aktivno. Zadnje preverjanje načina hoje v šolo je pomladi letos ponovno pokazalo, da si želi aktivno hoditi v šolo veliko več – kar 72 % od sodelujočih v anketi, kot jih zaenkrat že lahko hodi aktivno – 37 % sodelujočih.

Cilj programa je, da poskusimo vsi skupaj motivacijo otrok za aktivno hojo v šolo kar najbolje izkoristiti in razvijati, da omogočimo spremljano aktivno hojo v šolo že najmlajšim in poskrbimo tudi za starejše šolarje! Zato v programu spodbujajo šole in občine tudi k urejanju prometa v okolici šol s pomočjo postaj Poljubi in odpelji in ambicioznemu posodabljanju načrtov šolskih poti v sodelovanju s šolarji in prebivalci.

Več o programu Aktivno v šolo in zdravo mesto lahko pogledate TUKAJ.

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek, Slovenija, za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Avtor slike: Goran Jakovac

Loader