Iz prve vrste: Spoznajte inovacije v trajnostni mobilnosti na 3. Nacionalni kolesarski konferenci

23. maja 2024

Iz prve vrste: Spoznajte inovacije v trajnostni mobilnosti na 3. Nacionalni kolesarski konferenci

Pridružite se 3. Nacionalni kolesarski konferenci, ki bo potekala na svetovni dan kolesarjenja, 3. junija 2024, v prenovljenem Centru Rog v Ljubljani. Dogodek, ki ga organizirata Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter Mestna občina Ljubljana, bo ponudil bogat program z vrhunskimi strokovnjaki in aktualnimi temami na področju trajnostne mobilnosti in kolesarstva.

Sodelujoči na konferenci bodo izpostavili, kaj lahko stori država, kaj lokalna oblast in kaj delodajalec v prid spodbujanja trajnostnih oblik mobilnosti, predvsem kolesarjenja. Temo bodo naslovili tako z zakonodajnega, finančnega, družbenega vidika kot tudi socialnega vidika, vključujoč primere dobrih praks iz Slovenije in tujine. Med drugim lahko pričakujete tudi vrhunska mednarodna strokovnjaka:

  • Kristof De Mesmaeker iz Javne službe za mobilnost mesta Bruselj, bo predstavil belgijski Regionalni načrt mobilnosti "Good Move" in vizijo za bolj zdravo in zeleno mesto ter;
  • Marco Mulder, predstavnik Nizozemske ambasade kolesarjenja, bo razkril pet ključnih potreb vsakega kolesarja in kako izboljšati prometno politiko za povečanje uporabe koles.

Na konferenci bodo predstavljene naslednje aktualne teme:

  • Subvencije za e-kolesa: Tadej Žaucer iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo bo predstavil kako lahko z državno pomočjo spodbudimo več opravljenih poti s kolesom.
  • Kolesarska infrastruktura v Ljubljani: O pomenu kolesarske infrastrukture in kolesarskih parkirišč bosta spregovorili Vita Kontić Bezjak iz Mestne občine Ljubljana in Lea Rikato Ružić, prometna načrtovalka pri podjetju PNZ d.o.o. ter predsednica Ljubljanske kolesarske mreže.
  • Trajnostna mobilnost pri delodajalcih: Klemen Gostič iz Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije bo predstavil izzive, s katerimi se soočajo zaposlovalci pri uvajanju trajnostne mobilnosti.
  • Kaj nam sporočajo podatki? Matej Vovk iz Nacionalnega centra za upravljanje prometa RS bo delil najnovejše podatke o kolesarski infrastrukturi in storitvah.

Poleg predstavitev aktualnih tem, bodo na konferenci potekale tudi spremljevalne aktivnosti:

  • Okrogla miza: Razprava o spodbujanju kolesarjenja kot oblike dnevne mobilnosti, z udeležbo predstavnikov vladnih in nevladnih organizacij ter gospodarstva;
  • podelitev glavne nagrade akcije "Polni zagona kolesarimo v službo";
  • kolesarski ogled mesta Ljubljane.

Dogodek ponuja priložnost, da pridobite vpogled v najnovejše trende in dobre prakse na področju kolesarjenja kot oblike dnevne mobilnosti, se srečate z vrhunskimi strokovnjaki in se povežite z drugimi navdušenci nad kolesarjenjem. Poleg tega pa se lahko pridružite tudi razpravam, ki oblikujejo prihodnost trajnostne mobilnosti.

Prijave se zapirajo v četrtek, 30. 5. 2024. Udeležba na konferenci in spremljevalnih aktivnostih je brezplačna, ker pa je število udeležencev omejeno, organizatorji vabijo k čimprejšnji prijavi TUKAJ.

Celoten program konference si lahko ogledate TUKAJ.

Konferenco organizira Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in s pomočjo Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske.

Avtor fotografije: Luka Vunduk

Loader