Učimo se izdelati lokalni načrt hodljivosti – povabilo na usposabljanje za občine in prostorske načrtovalce

2. junija 2023

Učimo se izdelati lokalni načrt hodljivosti – povabilo na usposabljanje za občine in prostorske načrtovalce

Program Aktivno v šolo in zdravo mesto vabi občine in prostorske načrtovalce*, da se skupaj prijavijo za sodelovanje v prvi izvedbi novega programa usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti!. V procesu usposabljanja bodo udeleženci preko spletnih seminarjev in praktičnih nalog osvojili znanje za organizacijo in vodenje procesa izdelave lokalnega načrta hodljivosti ter dobro ozavestili pomen hoje za zdravje in druge vidike hoji prijaznega načrtovanja odprtega prostora. 

Usposabljanje bo jeseni 2023 omogočeno trem parom predstavnikov občine in načrtovalca. Program bo organiziran preko spleta, za vsako ekipo je predviden en mentorski dan z ekipo Aktivno v šolo in zdravo mesto na terenu. Pozimi in pomladi 2024 bodo v drugi izvedbi usposabljanja priložnost dobili še trije pari občin in prostorskih načrtovalcev. 

Usposabljanje je za občine in prostorske načrtovalce brezplačno, za načrtovalce je na razpolago finančna spodbuda. 

Pogoj za sodelovanje so medsebojni dogovor o sodelovanju med občino in načrtovalcem, zaveza za sodelovanje v celotnem programu usposabljanja in redno posredovanje izročkov po izvedbi vaj in nalog organizatorju ter sodelovanje pri pripravi novega priročnika za načrtovanje zdravju in hoji prijaznega prostora. 

Prijave na priloženem obrazcu zbiramo na info@aktivnovsolo.si do 27. 6. 2023!

Usposabljanje je namenjeno predstavnikom občin in prostorskim načrtovalcem (arhitektom, krajinskim arhitektom, urbanistom in drugim strokovnjakom z izkušnjami iz prostorskega načrtovanja), ki bi želeli v svojem okolju sprožiti procese izboljševanja pogojev za hojo ter osebno aktivno spoznati proces in metode dela, ki podpirajo načrtovanje zdravju in hoji prijaznega okolja.

Skozi usposabljanje bodo načrtovalci in občine pridobili potrebno znanje za organizacijo in vodenje vključujočega načrtovalskega procesa in spoznali ter v praksi preverili načrtovalske metode in orodja za izdelavo lokalnega načrta hodljivosti. V vsaki občini bo načrtovalsko delo organizirano okrog izbrane osnovne šole, zato bo eden od rezultatov tudi vsebinsko posodobljen Načrt šolskih poti. 

Program vključuje 7 spletnih seminarskih srečanj, ki bodo sestavljena iz kratkih predavanj, podaje praktičnih nalog in predstavitve opravljenega načrtovalskega dela. Posamezno srečanje bo dolgo do 2 uri, med srečanji bo 2 do 3 tedne časa za izvedbo nalog in pripravo izročkov. Program bo trajal 14 tednov, od septembra do decembra 2023, predvideva se tedenska 4 – 6 urna delovna obremenitev za načrtovalca in predstavnika občine. 

Načrtovalcem in predstavnikom občine bodo na voljo dodatne konzultacijske ure in 1 dan terena z ekipo programa.

Do celotnega povabila lahko dostopate TUKAJ.

Prijavnico boste s klikom na  POVEZAVO samodejno prenesli na vašo napravo.

Več o usposabljanju si lahko preberete TUKAJ.


* Prostorski načrtovalec je v tem programu oseba, ki ima znanje o načrtovanju rabe in urejanja odprtega mestnega prostora in praktične izkušnje s sodelovanjem z občino v procesih občinskega prostorskega in urbanističnega načrtovanja.

_
Avtor naslovne fotografije: Urška Didovič

Loader