Minister Bešič Loredan: “Ko sedemo na kolo, naredimo nekaj koristnega tudi za svoje zdravje«

2. junija 2023

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ob pripravi na 2. nacionalno kolesarsko konferenco poudaril, da je to odlična priložnost, da vse tiste, ki še oklevajo, prepričamo, da čimprej sedejo na kolo. »Kolesarjenje je odličen način za krepitev zdravja in ohranjanje kondicije. Poleg tega ima številne druge koristi, vključno z zmanjšanjem onesnaževanja, izboljšanjem prometne varnosti in izboljšanjem razpoloženja«, je dejal minister.

»Kolesarjenje je ena od najbolj priljubljenih športnih aktivnosti v Sloveniji. Vseeno pa se moramo bolj usmeriti v promocijo uporabe kolesa kot prevoznega sredstva v službo in šolo, saj velika večina Slovencev za svoje vsakodnevne opravke še vedno najpogosteje uporablja osebni avtomobil. Ustrezna infrastruktura in dobre prometne povezave pomembno vplivajo na odločitev posameznika za aktivno mobilnost, zato je pomembno, da resorji pri razvoju kolesarstva med seboj sodelujemo in se podpiramo, saj lahko le tako dosežemo željene pozitivne podnebne, prometne in zdravstvene spremembe«, je še poudaril.

Na Ministerstvu za zdravje sicer poudarjajo pomen sodelovanja različnih sektorjev pri spodbujanju sprememb potovalnih navad. »S kolesarjenjem prispevamo k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov ter ohranjanju čistega in zdravega okolja za prihodnje generacije. Redna uporaba kolesa krepi mišice, znižuje krvni tlak ter izboljšuje vzdržljivost in ravnotežje. Prav tako pomaga pri izgubi telesne teže in izboljšuje razpoloženje!«, zaključujejo na Ministrstvu za zdravje, kjer vse, ki lahko prispevajo k izboljšanju pogojev za kolesarjenje in k promociji kolesarjenja, vabijo k udeležbi na konferenci, kjer bodo različni predavatelji predstavili koristi kolesarjenja za zdravje in opozorili na koristnost sprememb potovalnih navad za okolje in zdravje.

2. Nacionalna kolesarska konferencabo potekala 12. in 13. junija v Narodnem domu Celje, na Trgu celjskih knezov 9, 3000 Celje.

Vljudno vabljeni!

Prijava na dogodek

Loader