• Domov
  • Forum
  • 20211103105311 Zahvala ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti 2021 v Medvodah

Zahvala ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti 2021 v Medvodah

Odgovori
Izvirna objava

Zahvala ob zaključku Evropskega tedna mobilnosti 2021 v Medvodah

GregorRozmanMedvode

3. 11. 2021 10:53 AM

Letošnji Evropski teden mobilnosti se je v naši lokalni skupnosti zaključil 24. septembra, lahko pa bi celo govorili o mesecu mobilnosti, saj smo dogajanje strnili okoli parkirane razstave Žige Koritnika – Hraški konji, ki ostaja nameščena na parkiriščih središča mesta od 30. avgusta do 30. septembra. 

Tudi letos smo bili pri izvedbah projektov in prireditev zaradi zdravstvenih razmer posebej pazljivi. Odločili smo se za izvedbe dejavnosti, ki so potekale v manjših skupinah. Pri tem velja najprej omeniti naravnost oblegane vožnje s Hraško dvovprego »Konjička so zapregli«. Voženj na odprti kočiji pod vodstvom Jožeta in Žana s kmetije Janhar se je v dveh dneh namesto v najprej načrtovanih treh udeležilo skoraj tristo občanov, večinoma otrok. Na njihovih obrazih je bilo neprecenljivo opaziti nestrpno pričakovanje, nato pa radost med vožnjo s kočijo. Obenem je bilo zdravstvenim pogojem pri druženju več kot zadoščeno, saj se ob enakem času na ploščadi tržnice nikoli ni zadrževalo več kot dvajset, trideset ljudi. Vožnje so bile del največjega projekta letošnjega tedna mobilnosti – parkirane fotografske razstave, ki smo jo nalašč umestili na parkirišča. S pravimi konjiči smo želeli izriniti jeklene ter dodatno opozorili na nujnost zniževanja emisij toplogrednih plinov v urbanih središčih, na manj hrupa, večjo varnost in posledično tudi boljše zdravje prebivalcev. V projektu mobilnosti naše preteklosti so tako sodelovali Hrašani, ki imajo za sovaščana enega najboljših koncertnih, socialnih in umetniških fotografov v državi Žiga Koritnika.

Spet smo veliko hodili, kolesarili, se rekreirali na prostem. Potekali so tudi novi projekti, ki niso vsebovali druženj večjega števila ljudi, prav ti projekti pa so naredili naš teden mobilnosti prav tako bogat, kot so bili prejšnji, ko naše načrtovanje prireditev še ni bilo omejeno z epidemiološkimi razmerami. Peto leto smo prvič z ženskima rokama – sodelovali sta akademska slikarka Andreja Eržen in slikarka Renata Grmovšek – izvedli grafitiranje prvega zidu v podhodu pod železniško postajo na Barletovi cesti ter s tem poskrbeli za trajno sporočilo trajnostne mobilnosti. Prispevek slikark promovira javni prevoz, hkrati pa nagovarja uporabo elementov vode, sonca in vetra za pridobivanje čistejše energije za mobilnost. Njuna izvedba ob uporabi najrazličnejših slikarskih in grafitarskih tehnik zaradi spoštovanja do lokalnih grafitarjev ohranja del prvotne poslikave. V lokalnem gospodarstvu in javnem sektorju smo ponovno oglaševali pobudo Pripelji srečo v službo, ki nagovarja uslužbence, da se vsaj na Dan brez avtomobila na delo podajo s kolesom. Ponovno je bil popularen Pešbus, ki se ga je udeležilo 71 učencev, kar je 13 več kot lani. Prijetna novost je bila tudi novinarska konferenca Trajno trajnostno v Medvodah, na kateri smo predstavili teden mobilnosti in dosežke na področju trajnostne mobilnosti v občini ter se upajoče zazrli tudi v smele načrte v lokalni skupnosti, ki jih je sedmi sili predstavil župan Nejc Smole. V okviru videokonference »Prvi zeleni koraki – Podnebje nas povezuje« smo poslušali izjemno predavanje Gaje Brecelj iz Umanotere. Letošnja novost je bil tudi Test hoje, ki so ga izvedle sodelavke zdravstvenega doma v okviru preventivnega dela zdravstvenega doma v lokalni skupnosti.

Vsem sodelujočim predšolskim otrokom, učencem, prostovoljcem in sodelavcem v tednu mobilnosti se najlepše zahvaljujemo. Vsako leto nas je več in vsako jesen smo močnejši v ljubezni do enega in edinega planeta. Posebej bi se zahvalili vsem petim mentoricam prometne vzgoje v vrtcu in osnovnih šolah, in sicer Mojci Šolar, Urši Koritnik, Tatjani Kernič, Jasni Jelen in Stanki Grah. Nadalje gre velika zahvala skupinam prostovoljcev, zbranih ob Gorazdu Šturmu – predsedniku planinskega društva – za tokratni Pohod med vodami okoli Zbiljskega jezera, Mariji Rožič in Stanki Kozel – voditeljicama največjih dveh skupin Šole zdravja v občini – za okrašeno stojnico, organizacijo dveh sprehodov in naknadno obeležitev vadbe ob peti obletnici navzočnosti »oranžnih« pri nas. Nadalje se zahvaljujemo naslednji skupini prostovoljcev, in sicer: ekologinji Mojci Furlan – predsednici Društva Reks in Mila – ter njenim kolegicam in kolegom za postavitev stojnice, izpeljavo sprehoda s kužki ter organizacijo izvrstne videokonference Prvi zeleni koraki s podnaslovom Podnebje nas povezuje. Zahvaljujemo se tudi sodelavcem Zdravstvenega doma Medvode, Knjižnice Medvode, Javnega zavoda Sotočje Medvode, Vrtca Medvode, vseh štirih osnovnih šol in Občine Medvode. Posebej moramo poudariti prispevek sodelavcev Režijskega obrata Občine Medvode, ki so v celoti sami postavili vso potrebno infrastrukturo.

Vsem, ki ste letos pri tem festivalu trajnostne mobilnosti sodelovali, se iskreno zahvaljujemo. Živimo zdravo in potujmo trajnostno!

Gregor Rozman,
lokalni koordinator Evropskega tedna mobilnosti

PS: Posebna zahvala gre ministrstvoma, s katerima smo sodelovali pri pripravi in izvedbi našega bogatega programa projektov in prireditev v letu 2021:

Aktivnosti so se izvajale v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so bile sofinancirane s strani Ministrstva za okolje in prostor – Sklad za podnebne spremembe.
logo care4climate life eu 2ministrstvi.PNG

Več o ETM 2021 v Medvodah z okrnjeno fotogalerijo najdete prek spletne strani:
https://www.medvode.si/objava/555276

 

Loader